ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

CUM ALEGEM UN BINOCLU

CUM ALEGEM UN BINOCLU

DE CE ESTE FOLOSITOR UN BINOCLU

Un binoclu este folositor atat din punct de vedere recreational – observatul pasarilor si animalelor in natura, pe stadioane la activitati sportive, la teatru sau in calatorii, dar in drumetiile montane el poarta un rol foarte important.

Cu acesta putem cerceta traseul pe care il urmam, si putem evita eventuale pericole de pe parcursul acestuia. O umbra neagra pe care o vedem de la distanta, poate foarte usor sa fie un urs pe care nu-l vom putea evita usor. Privind dintr-un punct inalt vom putea urmarii cursul unui rau pentru a gasi locul cel mai bun pentru a-l tranversa.

 CUM ALEGEM UN BINOCLU

CE TREBUIE SA LUAM IN CALCUL ATUNCI CAND ALEGEM UN BINOCLU:

SCOPUL

– un binoclu il vom alege in primul rand in functie de activitatile in care dorim sa folosim binoclul: drumetii montane si vanatoare, observatul animalelor si a pasarilor in natura, sport, navigare cu barca, teatru, sau chiar observarea stelelor. Dupa ce stabilim scopul, putem continua in a ne orienta si dupa alte criterii:

MARIREA

– este un raport intre dimensiunea reala a obiectului pe care in vizualizam si dimensiunea sa marita prin binoclu. Cu o marire de 10x, un obiect la 1000 m distanta apare ca si cum ar fi vazut de la 100 m cu ochiul liber. Un binoclu cu o marire de pana la 10x va putea fi tinut in mana si ne va oferi imagini nemiscate, dar la cele de peste 12x orice tremurat al mainii va fi simtit in timpul observarii.

GREUTATEA

– Binoclurile destinate activitatilor in aer liber, pescuit sau vanatoare, pentru a fii protejate de eventuale lovituri sau umezeala, sunt invelite in cauciuc si/sau rezistente la apa, dar tot acest comfort aduce si grame in plus care in anumite situatii pot face diferenta dintre a-l lua pe traseu sau a-l lasa acasa.

DIAMETRUL LENTILEI SI LUMINOZITATEA

– determina cantitatea de lumina preluata din mediu. Cu cat lentilele sunt mai mari, cu atat imaginile vor fii mai luminoase, astfel vom putea face observatii in lumina slaba, sau in zone impadurite unde apar frecvent umbre sau intr-o oarecare masura observatii stelare. Singurul compromis este acela al greutatii, binoclurile cu lentile mai mari sunt de mai grele.

PUPILA DE IESIRE

Cu cat aceasta valoare este mai mare cu atat ne vom putea bucura de binoclu cand este mai intuneric, putand face observatii dimineata, la asfintit sau noaptea; vom alege tinand cont ca pupila umana variaza intre 2-3 mm diametru in timpul zilei pana la 7 mm in intuneric.

ERGONOMIA

– La alegerea unui binoclu nu este destul sa ne uitam doar la gradul de marire sau luminozitate, trebuie sa ne gandim si la dimensiunile sale (intra in rucsac, in buzunaru de la camasa, trebuie purtat intr-o husa), daca poate fii folosit si de cei care poarta ochelari de vedere, daca lentilele sunt tratate anti-reflex, sau tratate pentru un contrast marit?

cum alegem un binoclu - pupila de iesire si diametrul lentilei

CUM CITIM NUMERELE DE PE UN BINOCLU

Presupunem ca pe un binoclu intalnim expresia:

10 X 36

Prima valoare “10” reprezinta marirea, iar “36” reprezinta diametrul obiectivului (mm).

TIPURI DE PRISME IN CONSTRUCTIA BINOCLURILOR

CUM ALEGI UN BINOCLU

CUM CUMERI UN BINOCLU

REGLAREA BINOCLULUI PENTRU DIFERENTELE DE DIOPTRIE A OCHILOR

 CUM REGLEZI UN BINOCLU

PROTECTIA LENTILELOR

BINOCLU CU TRATAMENT LENTILE ANTIREFLEX

PRETUL

– Trist sau nu, oricat de bun este un binoclu, acesta trebuie sa se incadreze intr-un buget stabilit. Trebuie tinut minte ca de obicei “cat dai atat face”, deci este de preferat un binoclu mai scump dar de calitate care cu o utilizare cu grija va avea o viata de chiar zeci de ani.

PROTECTIE PENTRU TRANSPORT

POUCH INCARCATOR BINOCLU ROMANIA EDC

2 Responses

  1. Multumesc pentru interes. Suntem constienti ca mai sunt multe aspecte de ordin tehnic de pus la punct. Astept noi sugestii de la tine.

Leave a Reply