ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

CUM ALEGEM UN BINOCLU

CUM ALEGEM UN BINOCLU

DE CE ESTE FOLOSITOR UN BINOCLU

Un binoclu este folositor atat din punct de vedere recreational – observatul pasarilor si animalelor in natura, pe stadioane la activitati sportive, la teatru sau in calatorii, dar in drumetiile montane el poarta un rol foarte important.

Binoclu Steiner Fero D12

Cu acesta putem cerceta traseul pe care il urmam, si putem evita eventuale pericole de pe parcursul acestuia. O umbra neagra pe care o vedem de la distanta, poate foarte usor sa fie un urs pe care nu-l vom putea evita usor. Privind dintr-un punct inalt vom putea urmarii cursul unui rau pentru a gasi locul cel mai bun pentru a-l tranversa.

 CUM ALEGEM UN BINOCLU

CE TREBUIE SA LUAM IN CALCUL ATUNCI CAND ALEGEM UN BINOCLU:

SCOPUL

– un binoclu il vom alege in primul rand in functie de activitatile in care dorim sa folosim binoclul: drumetii montane si vanatoare, observatul animalelor si a pasarilor in natura, sport, navigare cu barca, teatru, sau chiar observarea stelelor. Dupa ce stabilim scopul, putem continua in a ne orienta si dupa alte criterii:

MARIREA

– este un raport intre dimensiunea reala a obiectului pe care in vizualizam si dimensiunea sa marita prin binoclu. Cu o marire de 10x, un obiect la 1000 m distanta apare ca si cum ar fi vazut de la 100 m cu ochiul liber. Un binoclu cu o marire de pana la 10x va putea fi tinut in mana si ne va oferi imagini nemiscate, dar la cele de peste 12x orice tremurat al mainii va fi simtit in timpul observarii.

GREUTATEA

– Binoclurile destinate activitatilor in aer liber, pescuit sau vanatoare, pentru a fii protejate de eventuale lovituri sau umezeala, sunt invelite in cauciuc si/sau rezistente la apa, dar tot acest comfort aduce si grame in plus care in anumite situatii pot face diferenta dintre a-l lua pe traseu sau a-l lasa acasa.

DIAMETRUL LENTILEI SI LUMINOZITATEA

– determina cantitatea de lumina preluata din mediu. Cu cat lentilele sunt mai mari, cu atat imaginile vor fii mai luminoase, astfel vom putea face observatii in lumina slaba, sau in zone impadurite unde apar frecvent umbre sau intr-o oarecare masura observatii stelare. Singurul compromis este acela al greutatii, binoclurile cu lentile mai mari sunt de mai grele.

PUPILA DE IESIRE

Cu cat aceasta valoare este mai mare cu atat ne vom putea bucura de binoclu cand este mai intuneric, putand face observatii dimineata, la asfintit sau noaptea; vom alege tinand cont ca pupila umana variaza intre 2-3 mm diametru in timpul zilei pana la 7 mm in intuneric.

ERGONOMIA

– La alegerea unui binoclu nu este destul sa ne uitam doar la gradul de marire sau luminozitate, trebuie sa ne gandim si la dimensiunile sale (intra in rucsac, in buzunaru de la camasa, trebuie purtat intr-o husa), daca poate fii folosit si de cei care poarta ochelari de vedere, daca lentilele sunt tratate anti-reflex, sau tratate pentru un contrast marit?

cum alegem un binoclu - pupila de iesire si diametrul lentilei

MODALITATI DE FOCUS A IMAGINII PRIVITE PRINTR-UN BINOCLU

Aruncand o privire la mai multe variante de constructie, putem observa ca unele prezinta in partea superioara o rotita iar altele nu. In cazul binoclurilor care folosesc acest mecanism, cu ajutorul rotitei putem focusa manual “mai aproape sau mai departe” locul si obiectul pe care nu-l dorim clar in imagine. Sunt si modelele care se bazeaza pe aptitudinile ochiului de a focusa natural imaginea privita prin binoclu, optica fiind special gandita pentru acest mod de operare. Sistemul este unul foarte destept si functioneaza bine cei cu vedere buna, dar pentru cei care poarta ochelari sau care sunt mai in varsta, s-ar putea sa fie mai greu de folosit.

CUM CITIM NUMERELE DE PE UN BINOCLU

Presupunem ca pe un binoclu intalnim expresia: 10 X 36
Prima valoare “10” reprezinta marirea, iar “36” reprezinta diametrul obiectivului (mm).

CUM NE DAM SEAMA DE CAT DE LUMINOS ESTE UNBINOCLU

O imagine luminoasa ne poate ajuta sa observam detalii in zonele umbrite in timpul zilei, la amurg sau asfiintit. Ne putem forma o idee despre acest aspect folosind numerele de care aminteam anterior. Luam cele 2 valori, si pe a doua valoare o impartim la prima. Cu cat rezultatul obtinut este mai mic decat 5, atunci cu atat lasa mai putina lumina sa treaca prin optica, si invers, cu cat numarul este mai mai mare decat 5, cu atat este mai luminos.

CATEVA VARIANTE DE BINOCLURI DESTUL DE OK

Binoclul mai mic, verde este un model ieftin pe care l-am cumparat acum peste 15 ani si de care am fost, si inca sunt, foarte multumit. Acelasi model l-am vazut la un moment dat in Lidl la pretul de 50 de lei, doar ca era negru. Fiind fabricate in China, sa nu ne miram ca acestea ajung sa aiba nume de branduri diferite, chiar de ele sunt identice. Este mic, usor si intra usor intr-un buzunar, perfect pentru calatorii cu rucsacul in spate.

Binoclul mai mare, se observa din poze ca are mult mai multe parti metalice, ceea ce inseamna ca sunt mai mari sanse sa il lasam acasa decat sa il luam cu noi. Modelul este cel produs de IOR Bucuresti in anii 70-80 pentru stocurile de razboi ale Armatei Romane. Este un binoclu foarte bun, cu o optica excelena (inspirat dupa un model Zeiss), dar este foarte greu si butucanos. Eu l-am primit de la un prieten care nu il folosea si statea agatat in cui de mai multi ani sub streasina casei si vazuse multe ploi si zapezi. Dupa o mica curatire si recosmetizare, avand in vedere ca nu am platit nimic pe el, a fost o afacere super buna. Pe net sau in targuri de vechiuri apar pe la 300-400 de lei, ceea ce pentru un binoclu din gama lui este un pret corect, dar ai grija sa il cumperi cu protectiile de cauciuc fata/spate iar lentile sa nu fie afectate de un tip special de ciuperca care ataca din cauza depozitarii neconforme sticla. Este un binoclu excelent pentru masina sau cabana.

Binoclul meu preferat este tot un model militar, doar ca a fost produs pentru armata Germaniei, si apare in prima poza pe lada frigorifica. Este vorba de Steiner Fero D12, foarte compact si usor, la fel, cu o optica excelenta, imbracat in cauciuc pentru extra protectie, rezistent la apa si socuri. Eu l-am cumparat la o licitatie pe ebay la un pret de sub 300 de lei, ceea ce pentru un binoclu produs de Steiner, este o adevarata furaciune.

CUM ALEGI UN BINOCLU

CUM CUMERI UN BINOCLU

REGLAJE PENTRU O IMAGINE CLARA INDIFERENT CA PORTI SAU NU OCHELARI

Majoritatea binoclurilor ne ofera posibilitatea de a regla claritatea imaginii in functie de dioptriile ochilor nostri. Procesul este foarte simplu, privind prin binoclu, alegem un obiect de referinta.

La binoclurile care au reglaje pentru ambii ochi, cum este modelul IOR, inchidem pe rand cate un ochi si invartim +/- lentila de iesire pana cand putem observa clar obiectul ales.

In cazul binoclului verde, care are doar un singur reglaj, atunci privind initial obiectul pe partea fara reglaj, si invartim de rotita de reglaj din partea superioara pana vedem clar. Inchidem ochiul, si privim apoi pe parte care are reglaj al pupilei de iesire, si ajustam +/-pana vedem si cu acest ochi clar.

 CUM REGLEZI UN BINOCLU

TRATAMENTE PENTRU LENTILE, UMPLUTURA CU AZOT SI ALTE DETALII

BINOCLU CU TRATAMENT LENTILE ANTIREFLEX

PRETUL

– Trist sau nu, oricat de bun este un binoclu, acesta trebuie sa se incadreze intr-un buget stabilit. Trebuie tinut minte ca de obicei “cat dai atat face”, deci este de preferat un binoclu mai scump dar de calitate care cu o utilizare cu grija va avea o viata de chiar zeci de ani.

PROTECTIE PENTRU TRANSPORT

POUCH INCARCATOR BINOCLU ROMANIA EDC

2 Responses

  1. Multumesc pentru interes. Suntem constienti ca mai sunt multe aspecte de ordin tehnic de pus la punct. Astept noi sugestii de la tine.

Leave a Reply