ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

orientare turistica

HARTA – METODE DE PROTECTIE IMPOTRIVA DETERIORARII

Hartile pe cat de folositoare sunt in calatoriile noastre in natura atat de fragile sunt atunci cand intra in contact cu umezeala. Pentru ca pretul unei harti bune nu ne permite sa le inlocuim pe cat de des le putem strica, trebuie sa gasim modalitati de a le proteja. O prima solutie este aceea de a cumpara harti plastifiate, dar acestea nu sunt tocmai ieftine.

Cea mai buna solutie consta in xeroxarea zonei in care urmeaza sa calatorim, iar pe cealalta parte sa ne notam traseele, marcajele, timpii intermediari, numere de telefon ale cabanelor, salvamont etc. Un mare avantaj al xeroxarii hatilor consta in reducerea dimensiunilor aceastora, pentru ca sa fim seriosi, a incerca sa folosesti o harta cat un cearsaf in conditii de ploaie, vant, ninsoare, viscol etc nu este un lucru tocmai comod. In continuare va prezentam cateva metode folosite de noi.
MAPA PENTRU HARTA

ofera diverse buzunare in care putem depozita usor diverse buzunare care ne pot fi folositoare la orientare: busola, mini-echer, pix etc. Avantajul consta in versatilitatea pe care o ofera (nu doar pe munte, poate fi folosita ca un portofel mai mare in calatoriile in orase noi vizitate) si in usurinta de a o transporta suspendata de gat sau peste umar. Din dezavantaje amintim pretul, greutatea, dimensiunile, nu poate fi pliat de exemplu, in cazul unei ploai torentiale apa se poate infiltra usor prin cusaturile dintre folia de protectie de plastic si materialul textil, udand astfel harta.

MAPA PROTECTIE HARTA - CUM PROTEJEZ O HARTA

PUNGA IMPERMEABILA PENTRU DEPOZITARE

ofera urmatoarele avantaje: usoare, relativ ieftine, se pot impaturi usor si introduce in buzunare, avand in vedere ca nu au fost gandite initial pentru acest scop, ele pot fi folosite pentru a proteja de umezeala/apa telefoane mobile, gps, acte, bani etc.

PUNGA IMPERMEABILA PENTRU DEPOZITARE - CUM PROTEJEZ O HARTA

FOLIA DE PROTECTIE PENTRU DOCUMENTE

este cea mai ieftina, rezistenta la abuzuri, accesibila alternativa pentru a proteja harta. Putem sa mototolim la propriu harta, s-o aruncam in rucsac, iar la nevoie doar so dezpatruim si ea va fi in continuare gata sa ne arate directia buna. Singurul lucru de care trebuie sa avem grija este sa ne asiguram ca dupa introducerea hartii, vom scoate aerul si vom lipi/acoperi cu o folie scotch aceasta zona pentru a impiedica infiltrarea apei.

MAPA DE PROTECTIE HARTA - CUM PROTEJEZ O HARTA

1 Response

  1. Pingback : CHECKLIST PENTRU O IESIRE DE UNA SAU MAI MULTE ZILE | WIKI TRASEE ROMANIA

Leave a Reply