Lanterna este un obiect indispensabil care trebuie sa se afle in orice casa, automobil, trusa de scule, barca, sau rucsac. Chiar daca in calatoriile noastre nu intentionam sa calatorim noaptea, nu se stie niciodata in ce situatii neasteptate vom ajunge.

LANTERNELE SE IMPART IN 2 CATEGORII: de mana si frontale, acestea impartindu-se la randul lor in lanterne cu bec incandescent sau cu LED-uri (diode care emit lumina).

Marele avantaj al lanternelor frontale este faptul ca putem actiona avand mainile libere. Gandeste-te ca si o situatie simpla ca legatul sireturilor este dificila cu o lanterna in mana, nu mai vorbim de situatii de prim ajutor, catarat in teren accidentat, speologie, mers cu bicicleta, reparat ceva la motor, schimbat o roata etc.

Datorita aparitiei si dezvoltarii tehnologiei LED, acestea ne ofera o durata mult mai mare de functionare (lejer peste 100 de ore) fata de becurile clasice incandescente, simple sau cu xenon, dar si o lumina mult mai alba si mai uniforma.

De asemenea ia cu tine si un set de baterii de rezerva, mai ales daca urmeaza sa calatoresti in zone cu temperaturi scazute sau cu un grad mare de umezeala.

Unele lanterne frontale ofera utilizatorului optiunea de a purta pe cap doar sursa de lumina, legatura cu carcasa bateriilor facandu-se printr-un fir, aceasta putand fi purtata in rucsac sau geaca. Avantajul acestui sistem consta in faptul ca scade astfel greutatea pe care o purtam pe cap, dar bateriile sunt intr-o zona mai calda fata de mediul exterior unde putem considera ca ploua, ninge si/sau este foarte frig.

Pentru cei care sunt amatori de pescuit, vanatoare sau observatii stelare, unele lanterne au optiunea de a aplica filtre rosii pentru a ne mentine vederea nocturna.

Deci, daca doresti sa achizitionezi o lanterna care sa iti ofere lumina multe nopti la rand fara sa iti faci griji ca vei consuma bateriile repede, bazeaza-te pe o lanterna frontala cu LED-uri, acestea fiind mici, usoare, au o lumina puternica si sunt foarte eficiente.

lanterna_cum_alegi_o_lanterna

Lanterne din gama Petzl:

1. Petzl Duo – o lanterna foarte robusta destinata in special profesionistilor, demonstrandu-si capabilitatile atat in speologie dar si in mari expeditii montane. Este folosita cu succes si in constructii sau alpinism utilitar. Submersibila in apa la -5m, 3 moduri de luminare maximum, optimum, economic.
2. Petzl Tikka 2 – Mica usoara, autonomie de peste 120 de ore, bate la 29 metrii, 3 moduri de lumina: maxim, optim, stroboscop
3. Petzl E+LITE – Lanterna de rezerva pentru urgente, inca operationala dupa 10 ani fara a fi folosita, rezistenta la apa la o adancime de -1 m, extrem de usoara -28 de grame, 2 moduri de lumina: alba sau rosie, ofera lumina cat pentru 4 nopti consecutive (45 ore autonomie), bate la 19 m, sistemul de prindere a benzii elastice este prevazut cu un fluier pentru semnalizare.
4. Petzl Myo Lite 3 – Lanterna hibrida cu 3 LED-uri pentru apropiere (25m, 130 h) si bec cu xenon pentru distante mari (76m 3h30min), se deschide/inchide rotind de capatul acesteia, in modul xenon fasciculul luminos poate fi focalizat in mod spot sau wide.

One Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *