TRATAMENTUL HIPOTERMIEI SI MASURI DE PRIM AJUTOR
Prima jumatate de ora este critica in tratarea persoanelor afectate.
Principiile de baza pentru reincalzirea unei victime hipotermice sunt de a conserva caldura pe care o au si a inlocui energia consumata pentru a genera caldura. Daca persoana tremura, are capacitatea sa se incalzeasca cu 2 grade pe ora.
Aveti grija sa nu miscati excesiv o persoana cu hipotermie, pentru a evita ca sangele foarte rece de la periferie sa ajunga la organele vitale si sa provoace un eventual stop caridac sau sa provoace un ritm cardiac rapid, neadecvat si sa duca la acelasi rezultat.
HIPOTERMIA USOARA – MODERATA
1. REDUCETI PIERDEREA DE CALDURA
- Straturi suplimentare de haine
- Haine uscate
- Activitate fizica mai intensa
- Adapost
2. ADMINISTRAREA DE HRANA SI LICHIDE
Este esential sa mentinem o persoana cu hipotermie alimentata corect si hidratata.
a. Tipurile de alimente
- Carbohidratii – 5 calorii/gram – absorbtie rapida in sange si eliberare rapida de energie.
- Proteine – 5 calorii/gram – eliberare lenta de energie – caldura eliberata pe o perioada mai lunga de timp
- Grasimi – 9 calorii/gram – eliberare lenta, dar sunt bune pentru ca elibereaza caldura de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, oricum, este nevoie de mai multa energie pentru a transforma grasimile in glucoza si de asemenea mai multa apa, ceea ce duce la pierderea de lichide.
b. Exemple de alimente
- Lichide calde – calorii plus sursa de caldura
- Zaharuri (bomboane, energizante)
- Mix energizant (fructe uscate, seminte, nuci, alune si cateodata ciocolata) – au carbohidrati si proteine/grasimi
c. De evitat
- Alcoolul – vasodilatator – grabeste pierderea de caldura la nivel periferic
- Cafea – diuretic (elimina lichide prin urina)- pierdere de lichide si grabeste deshidratarea
- Tutun/tigari – vasoconstrictor, creste riscul de degeraturi
3. APORT DE CALDURA
- Foc sau sursa externa de caldura (patura electrica)
- Contact corp-corp. In sacul de dormit, imbracat in haine uscate, cu o persoana cu temperatura normala cu haine subtiri.
- Incalzirea prin inhalare (detalii mai jos)
HIPOTERMIA SEVERA
1. REDUCETI PIERDEREA DE CALDURA
- Invelirea: Ideea este sa fie asigurata o invelitoare pentru izolarea totala. Nu conteaza cat de reci, persoanele cu hipotermie se pot autoincalzi mult mai eficient decat cu orice ajutor exterior. Hainele trebuie sa fie uscate si un strat de polipropilena, imediat langa piele, pentru a reduce transpiratia. Persoana trebuie sa fie ferita de orice forma de umiditate din mediu. Folositi mai multi saci de dormit, paturi din lana, haine din lana, saltelute de izolatie autoumflante sau izopren etc. Trebuie asigurat un invelis izolator cat mai eficient, cu o atentie deosebita la izolarea fata de sol. Adaugati o “folie de supravietuire” pentru a limita pierderea de caldura prin radiatie si inveliti tot ansamblul intr-un material impermeabil pentru apa si vant. Daca persoana este cu adevarat hipoterma, nu o introduceti dezbracata cu altcineva in sac.
2. ADMINISTRATI HRANA ENERGIZANTA SI LICHIDE
- Apa calda cu zahar – la persoanele cu hipotermie severa, stomacul nu mai functioneaza si nu va digera hrana solida. Totusi apa cu zahar se pot absorbi. Administrati apa calda cu zahar, odata la 15 minute. Jeleurilelute sunt foarte bune pentru ca sunt parte zahar si parte proteine. Acestea se vor absoarbe direct in sange si vor asigura caloriile necesare pentru ca persoana sa se incalzeasca.Nu dizolvati prea multe jeleuri deodata. Solutia va fi prea concentrata si nu se vor absoarbe.
- Urinarea – persoanele afectate vor avea nevoie sa urineze din cauza diurezei provocate de frig. Vasoconstrictia genereaza cresterea volumului de sange circulant. Rinichii extrag fluidele in exces pentru a elibera presiunea. O vezica urinara plina face caldura sa fie folosita pentru a mentine urina calda, mai degraba decat organele vitale. Dupa ce persoana urineaza, pretioasa caldura a corpului este folosita la mentinerea organelor vitale. Deci urinarea ajuta oamenii sa conserve caldura. Va fi nevoie sa ajutati persoana cu hipotermie sa urineze. Deschideti invelitorile suficient cat sa poata fi rezolvata treaba, apoi inchideti-le la loc. Va trebui mentinut hidratat cu solutie de zahar sau jeleu.
3. APLICATI OBIECTE CALDE
Obiecte calde pot fi aplicate astfel incat satransfere caldura catre artere mari – la gat pentru carotida, la axile (subtiori) pentru brahiale, inghinal pentru femurale, la palme pentru arcul arterial.
- Pachete eliberatoare de caldura (prin reactii chimice) asigura 40 – 43ºC pentru 6 – 10 ore.
- Sticle cu apa calda, pietre calde, prosoape, comprese
- La o persoana cu hipotermie severa, respiratia artificiala poate sa creasca nivelul de oxigen si sa genereze ceva caldura.
4. INCALZIREA PRIN INHALARE – PREZENTATA CU TITLU INFORMATIV
Acest procedeu este folosit cu ajutorul unor echipamente speciale si nu este la indemana publicului larg. Se foloseste aer (sau oxigen), la o temperatura de 43 – 45ºC, saturat cu vapori de apa. “Cel mai important dispozitiv pentru salvarea persoanelor afectate de hipotermie, creat pana in prezent”
Ca metoda, incalzirea prin inhalare, este foarte simpla, sigura si non-invaziva. Corpul se incalzeste prin aceasta metoda prin transfer de caldura direct in zona capului, gatului si toracelui. Caldura astfel introdusa, incalzeste hipotalamusul – centrul din creier responsabil cu termoreglarea, dar si centrii responsabil cu respiratia, si ritmul cardiac, situati la baza creierului. Se elimina inhibarea centrilor respiratorii si se imbunatateste nivelul de constienta.
SCADEREA ULTERIOARA A TEMPERATURII (AFTERDROP)
Scaderea ulterioara a temperaturii este un fenomen intalnit in timpul reincalzirii. Cauza este vasodilatatia periferica stimulata de incalzire. Aceasta trimite sangele foarte rece de la periferie catre organele vitale. Temperatura organelor vitale scare rapid, in mod periculos. Exista riscul de deces. In plus, acest sange este foarte acetic ceea ce poate duce la aritmie cardiaca si chiar moarte. Scaderea ulterioara a temperaturiif poate fi evitata prin neincalzirea periferiei. Reincalziti doar corpul. Nu expuneti o persoana cu hipotermie severa la caldura in exces.
CPR SI HIPOTERMIA (CPR= RESUSCITARE CARDIO PULMONARA)
Cand o persoana este in stare de hipotermie severa, poate sa prezinte semnele clinice de deces:
- Rece
- Piele albastruie
- Pupile fixe si dilatate
- Puls nedetecabil
- Respiratie nedetectabila
- Stare comatoasa si lipsa de rasouns la orice stimuli
- Rigiditate musculara
Acestia pot fi totusi in viata, in starea de “conserva” si pot fi resuscitati. Treaba noastra, ca salvatori, este sa reincalzim persoana si sa facem CPR daca este cazul. O persoana in stare de hipotermie severa nu este niciodata decedata si rece, doar calda si decedata. In cazul hipotermiei severe inima este supraexcitabila, iar stimilarea mecanica (precum CPR, miscatul victimei sau “scaderea ulterioara a temperaturii” – afterdrop) poate duce la fibrilatie si chiar moarte. Deci CPR este contraindicata in urmatoarele cazuri:
1. FACETI O EVALUARE ATENTA A RITMULUI CARDIAC (PULS) INAINTE DE A INCEPE RESUSCITAREA. Tineti minte ca pulsul poate fi 2-3 batai/minut si respiratia 2 pe minut. Daca incepeti in aceasta stare compresiile toracice (masajul cardiac) puteti omora victima dun cauza aritmiei cardiace. Verificati pulsul la carotida pentru o perioada mai lunga de timp (pana la un minut) pentru a fi absolut siguri daca prezinta sau nu puls (fie el si extrem de slab). Cu toate ca frecventa cardiaca este foarte mica (puls foarte rar), inima pompeaza relativ eficient, in conditiile date. Compresiile cardiace pot avea o eficienta in maxim 20-30% din cazuri. Cu toate functiile reduse, organismul isi poate satisface nevoile circulatorii cu doar 2-3 batai pe minut. Fiti absout siguri ca pulsul este absent inainte sa incepeti procedura de resuscitare. Va trebui sa continuati resuscitarea pe masura ce incalziti victima.
2. VENTILATIA poate sa se fi oprit, dar respiratia poate continua – nevoile de oxigen ale organismului sunt atat de reduse din cauza hipotermiei, ca victima poate supravietui doar cu oxigenul deja existent in corp. Daca ventilatia s-a oprit, poate fi inceputa ventilatia artificiala, pentru a creste cantitatea de oxigen disponibila. In plus, sufland aer cald in plamanii victimei, putem contribui la incalzirea acesteia.
3. PROCEDURI DE RESUSCITARE CARDIO PULMONARA
- Verificati pulsul radial (la mana). Intre 32 – 30ºC, acest puls dispare.
- Verificati pulsul la carotida (la gat) – asteptati cel putin un minut pentru a sesiza si pulsul foarte slab.
- Daca exista puls dar victima nu respira sau respira foarte rar, faceti respiratie artificiala (adauga totodata caldura).
- Daca nu exista puls, incepeti masajul cardiac (compresiile) si fiti pregatiti sa continuati – persoane cu hipotermie au fost recuperate chiar dupa 3,5 ore fara sa fie afectate neurologic.
- Incepeti reincalzirea activa
Pingback : HIPOTHERMIA – PRINCIPALA CAUZA A MORTII INTR-O SITUATIE DE SUPRAVIETUIRE | WIKI TRASEE ROMANIA
Pingback : CUM TRATEZI O MUSCATURA DE SARPE VENINOS | WIKI TRASEE ROMANIA
Pingback : PROCEDURI GENERALE IN SITUATII DE URGENTA | WIKI TRASEE ROMANIA