PICIORUL “DE TRANSEU” SAU DE IMERSIUNE
1. PICIORUL DE IMERSIUNE
- Este cauzat de expunerea prelungita a picioarelor unui mediu rece si umed. Se poate intampla si la temperaturi de pana la 15ºC daca picioarele sunt ude in mod constant. Se poate intampla cu picioarele ude pe timp de iarna sau picioare ude in conditii mult mai calde ( ex: kayaking).
- Mecanismul de producere a leziunilor este: picioarele ude pierd caldura de 25x mai repede decat uscate, deci organismul foloseste vasoconstrictia sa incetineasca circulatia periferica in zona picioarelor pentru a limita pierderile de caldura.
- Tesutul cutanat (pielea) incepe sa moara din cauza lipsei de oxigen si nutrienti (substante nutritive) si acumularea de produsi toxici (de metabolism).
- Pielea este initial rosiatica si putin amortita, cu furnicaturi si mancarime. Dupa aceasta faza devine palida si incretita, iar in final violet inchis, cenusiu sau albastru.
- Tesuturile afectate, in general mor si se exfoliaza. In cazuri severe, “piciorul de transeu” poate sa implice degetele, calcaiul sau intreaga laba a piciorului.
- Daca circulatia este restrictionata mai mult de 6 ore, se vor instala afectiuni permanente. Dupa mai mult de 24 de ore, victima poate sa “piarda” piciorul.
- “Piciorul de transeu” afecteaza permanent circulatia din zona, iar aceasta ramane cu sensibilitate la rani cauzate de frig. Un fenomen asemanator se poate intalni, in anumite conditii (ex: kayaking cu manusi ude) si la maini.
2. TREATMENTUL SI PREVENIREA FENOMENULUI DE “PICIOR DE TRANSEU”
- Prima masura este ca persoanele afectate sa iasa din mediul care a cauzat afectiunea.
- Presupune spalatul cu grija si uscatul picioarelor, reincalzire lenta si mentinerea acestora intr-o pozitie ridicata. Tesuturile nefiind inghetate, ca in cazul degeraturilor severe, picioarele sunt mult mai predispuse la ranire in cazul mersului. Persoanele cu “picior de transeu” nu trebuie sa mearga, vor trebui transportati cu targa. Dintre simptomele intalnite sunt durerea si mancarimile. Se pot administra calmante ale durerii (ex: Ibuprofen).
- Prevenirea este cea mai buna abordare a fenomenului. Pastrati picioarele uscate purtand incaltaminte corespunsatoare. Verificati regulat picioarele daca sunt ude. Daca picioarele se uda (fie din cauza transpiratiei fie din cauza mersului/calcatului in apa), opriti-va, uscatile si puneti sosete uscate. Uscarea periodica, ridicarea si masajul, ajuta de asemenea.
- Schimbati sosetele cel putin odata pe zi si nu va culcati cu ele ude.
- Aveti grija la sosetele strante care restrictioneaza circulatia.
- Folositi pudra pentru picioare cu hidroxid de aluminiu. Alpinistii de mare altitudine isi trateaza picioarele impotriva tanspiratiei cu o saptamana inainte de ascensiune. Ingredientul activ, hidroxidul de aluminiu, vor impiedica transpiratia picioarelor pana la o luna si nu exista contraindicatii ale acestui tratament. [Unele studii arata o corelatie intre aceasta substanta si Alzheimer.]
- Sosetele cu bariere de vapori cresc sansele instalarii fenomenului. Cand facem efort si putam haine cu bariere de vapori, trebuie sa fim atenti la cat transpiram. La persoanele care transpira mult, picioarele si sosetele din polipropilena pot fi complet ude pana ce corpul opreste transpiratia. Umezeala aceasta in contact cu pielea va duce la cresterea pierderii de caldura. La persoanele care nu transpira atat de mult, corpul opreste transpiratia inainte ca picioarele sa fie complet ude. Asta se intampla cand sistemul de bariere de vapori functioneaza. Fiecare persoana va vi trebui sa determine in ce masura barierele de vapori functioneaza pentru propria persoana.
Pingback : RANILE CAUZATE DE FRIG | WIKI TRASEE ROMANIA
Pingback : DEGERATURILE – ASPECTE IMPORTANTE SI TRATAMENT | WIKI TRASEE ROMANIA
Pingback : AFECTIUNILE OCHILOR CAUZATE DE FRIG | WIKI TRASEE ROMANIA
Pingback : UMFLAREA DE LA FRIG SAU DEGETELE CU PERNUTE | WIKI TRASEE ROMANIA