ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

Alternative la folosirea telefonului mobil - statii radio pmr

Comunicatii in natura – Alternative la folosirea telefonului mobil – Statiile radio PMR

Modalitati de comunicare in zone fara semnal la telefon

Redundanta in comunicare si orientare – sau cum sa nu iti folosesti smartphoneul in natura.

Gasim inca multe zone unde acoperirea retelor GSM este inexistenta. Daca folosim telefonul pentru a comunica cu cei din grupul nostru, atunci poate niste statii radio ar fi potrivite, facand astfel si economie acumulatorului, plus transmiterea mesajelor audio este instanta. Un telefon simplu, ieftin, cu butoane si timp de stand by de cateva zile este un back-up bun in cazul daca smartphoneul crapa la vreo tumba prin grohotis sau rau. Mic, usor, fara pretentii, fara atasamente si sentimente, poate gasesti si un model cu lanterna 😛

Cum din ce in ce mai multe aplicatii (unele excelente) ne permit orientarea in teren datorita senzorului GPS suprapus pe o harta presalvata sau descarcata in timp real prin reteaua de date daca avem semnal, folosirea lor excesiva rod repede din energia acumulatorului. De aceea un GPS dedicat extern este o investitie buna (si scumpa) – dar functioneaza cam 20 de ore cu baterii normale sau acumulatori care cel mai probabil ii ai deja in laterna, are precizie excelenta in teren, robust, etans, il poti folosi in ploaie fara emotii si lista continua. La final de tura iti mai ofera si tot felu de grafice, iar trackul il poti exporta si suprapune pe google earth/maps avand o linie clara a acestuia pe harta.

Mai exista o varianta interesanta – cea a cumpararii unui senzor GPS extern – se mai gasesc unii de la Nokia destul de ieftin, sub 100 de lei, daca cauti/gasesti pe olx. Printr-un app conectezi senzorul prin bluetooth la smartphone, avand astfel o precizie mult mai mare a pozitiei fata de cea obtinuta de telefon. Dezavantajul ramane acumulatorul telefonului pe care in continuare trebuie sa il protejezi si sa il conectezi la un acumulator extern. Un loc bun de plasare a dispozitivului este in capacul rucsacului, fiind astfel intr-un loc “inalt” fata de buzunarul in care ar sta telefonul. O varianta mica, usoara si ieftina iar cu putin noroc, putem alege un model de telefon cu taste Nokia care sa aiba acelasi tip de acumulator ca si senzorul.

Comunicatii in natura - pe munte, la pescuit sau cu bicicleta

Leave a Reply