Ce am in rucsac in aventurile mele – idei de echipament extra – Partea 2
In articolul precedent CE AM IN RUCSAC IN AVENTURILE MELE CU DETECTORUL DE METALE – PARTEA 1 va aratam ce am eu prin rucsac si va explicam de ce le gasesc importante in iesirile mele. Cum fiecare dintre noi are nevoi diferite in functie de unde activitatile sale in natura, va puteti face o idee daca aveti nevoie de ce propun eu sau nu. Urmeaza o serie cu info despre cateva lucruri bonus care, prezente in rucsac, iti pot oferi destul de multe beneficii.
CE AM IN RUCSAC
PELERINA DE PLOAIE, WINDSTOPPER, PALARIE, CACIULA SI OCHELARI DE SOARE, BUSOLA, GPS + STATIE RADIO, CEAS ANALOGIC, DE MANCARE, ARZATOR + BUTELIE + VAS DE GATIT + TACAM, BIDON DE APA, MANUSI, TERMOS INOX CU PERETI DUBLI
SA LE LUAM PE RAND
PELERINA DE PLOAIE
Unul dintre lucrurile cu statut permanent in rucsac de primavara devreme pana toamna tarziu, este pelerina de ploaie, sau daca vrei sa ii zici poncho, e corect si asa. Este mult mai versatila decat o geaca impermeabila, este mai usoara, ocupa mai putin loc si iti acopera atat rucsacul cat si pantalonii. Mie imi place modelul de la helikontex pentru ca are capse pe laterale iar in colturi inele metalice pentru a putea transforma ponchoul intr-un mini tarp (prelata) daca vrei sa incropesti vreun adapost. Am folosit-o in niste ploi si furtuni nasoale si am doar cuvinte de lauda. Materialul are o textura miniripstop si pe interior din fericire nu este genul acela cauciucato-lipicios-enervant. Evident in caz de mare sete, in timp ce te adapostesti de ploaie, apa care aluneca pe ea o poti colecta intr-un bidon. Gluga este foarte incapatoare si sta bine pe cap in conditii de vant puternic. Un alt lucru bun, cu toate ca este o bariera de vapori, poti inveli sacul de dormit cu ea pentru a castiga cateva grade in plus pentru un somn mai linistit. Si petrecerea continua, oricate intrebuintari ii poti gasi, important e sa o ai la tine. Cred ca o sa imi mai iau una si pentru masina, just in case 🙂
WINDSTOPPER
Daca ploaia o tin departe cu pelerina, mai am un “microhanorac” cu gluga antivant, super usor si putin voluminos, strans este cat un grapefruit. Mi-a placut conceptul de cand am vazut initial in poze @helikontex Windrunner, iar in practica este o super jmekerie. Combinat cu o bluza termala si un tricou sintetic ai un sistem foarte competent si versatil. Iarna l-am purtat peste o geaca subtire implutura de puf de gasca si, la minus cateva grade Celsius, nu am avut probleme. Cauta haine pe care sa le poti mixa si folosi atat vara cat si iarna, si pe cat posibil pune accent pe lucruri mici si usoare.
PALARIE, CACIULA SI OCHELARI DE SOARE
O zicala desteapta zice ca daca iti este frig la picioare, sa pui ceva pe cap. Citisem pe undeva ca la nivelul capului se pierde cel mai usor caldura (mai ales daca ai chelie LOL), lucru care tind sa il consider a fi corect. Cum eu ma tund cam de doua ori pe an, marimea 1 ca sa zic asa, iar diferenta intre claie si fara este enorma. Mai mereu tin in rucsac o caciula si o palarie cu boruri late, bune atat vara cat si iarna pentru protectie impotriva soarelui, frigului, vantului etc.
O pereche de ochelari de soare este binevenita pentru ca te face sa pari cool hip … glumesc, in special iarna cand este multa zapada in jur, ochelarii cu protectie UV ne pot feri de dureri de cap si semiorbire provocate de prea multa lumina, Vara, prin desis, pe mine m-au salvat de la a imi lua crengi in ochi plus ca iti ofera o diferenta de perceptie enorma a culorilor, detalii ale apei, norilor, stancilor. Si ca tot veni vorba de soare, nu uita crema cu protectie solara cat mai ridicata indiferent de sezon, si daca ai chelie, ai grija sa o ungi bine.
BUSOLA
Am aceasta busola @silvaglobal de aproximativ 20 de ani. Tocmai ma apucase pasiunea de natura si, pentru ca ma inscrisesem la Cercetasii Traditionali care erau in liceul meu, am descoperit ideea de orientare sportiva. Erau concursuri de alergat in padure, pe un traseu bine definit pe o harta, iar la fiecare punct de control trebuia sa compostezi un cartonas pentru a demonstra ca ai fost in stare sa te orientezi in teren. Cu toate ca atunci ideea de gps era putin cunoscuta, iar de pret nici nu intru in detalii, genul acela de concurs nu il puteai face cu un dispozitiv gps dedicat sau cu un smartphone cu senzor gps. Nici in zilele noastre nu ai putea pentru ca pentru unele lucruri, o busola este perfecta. Asta cu conditia sa stii sa o folosesti, binenteles. Foarte multi profesionisti inca le folosesc iar majoritatea producatorilor de dispozitive dedicate gps recomanda folosirea celor doua impreuna, pentru a fi siguri ca sansele de eroare sunt minime. Un singur grad deviatie, pe o distanta mare, este diferenta intre a gasi sau nu o cabana pe timp de ceata sau noaptea. Recomand tuturor sa incerce, de distractie, sa se initieze in orientare cu harta si busola, chiar de e batraneste, este foarte interesant de vazut cum globul pamantesc ne ofera directia cautata, fara sateliti si fara baterii care odata terminate, ramanem in necunoscut.
GPS + STATIE RADIO
Ca tot vorbeam de GPS, am un Garmin 64s si vreau sa zic ca isi merita toti banii. Asta cu conditia ca hartile pentru Romania sa fie detaliate pentru zona de care ai nevoie. In orice caz, de cateva ori chiar m-a salvat de a o lua pe cate o vale/fir de apa care, pe harta, teoretic arata a fi corect. E fain ca il poti folosi intre waypoints ca un gps auto unde o sageata iti arata unde esti tu relativ cu traseul de urmat, distanta pana in urmatorul punct etc. Inca un dispozitiv pe care il folosesc destul de des, in special in cadrul proiectului Relics and Militaria , este o statie radio Baofeng care, indiferent ca unii le numesc chinezarii, sunt foooarte bune si folositoare daca ai un grup care se imprastie in teren. In conditii deluroase, padure, munte am fost multumit de claritate si distanta, iar pentru cat de putin costa, iti recomand sa va cumparati. Sunt folositoare si pentru a vorbi intre masini la drum lung daca plecati cu un astfel de “convoi”.
CEAS ANALOGIC
Sincer, pentru mine, toate ceasurile fac un singur lucru indiferent de cat costa – arata cat este ora. De multe ori ne folosim smartphonurile fix ca niste ceasuri de buzunar ca cele de odinioara si, pentru a le economisi bateria sau pentru a nu le freca prea tare prin buzunare, un ceas de mana este chiar ok de avut.
Pentru ce ajung sa platesc extra si sa aleg unul mai scump este sa fiu sigur ca nu il stric usor daca il lovesc de tot ce e in jurul meu, sau daca il bag prin apa, noroi, pamant, nu am surpriza ca s-a stricat. Am avut o peripetie cu un ceas ieftinutz dar care imi placea, ca intr-o vara, de la transpiratie, efort si caldura de afara, acesta sa se abureasca pe interior si pana la urma sa oxideze si sa nu mai functioneze. Ca in cazul multor achizitii – “cat dai atata face” sau “cumpara o data bine si scump decat prost de doua sau de mai multe ori”.
Daca iti place sa bananai cu tehnici de orientare neconventionale, un ceas analog (cu limbi) poate fi folosit pentru a afla punctele cardinale. De aceea este bun un ceas dual time – avand posibilitatea ca o ora sa fie afisata analog, iar una digital, in acest caz avand ambele “ore” fiind fixate identic. Astfel, daca vom invarti limbile ceasului pentru orientare, vom avea inca ora corecta pe afisajul digital.
DE MANCARE
Pentru iesiri scurte de cateva ore, pastrez in rucsac cateva batoane cu cereale si niste mini-piureuri din fructe. Nu sunt ceea ce ai denumi o gustare grandioasa dar raportul greutate+spatiu/calorii este excelent plus ca dupa cateva incercari, poti gasi unele preferate care sa nu iti dea impresia ca mananci nisip.Cu toate ca nu sunt mare amator de carbohidrati, la efort sustinut prind bine. Cum de cele mai multe ori nu le consum (pe toate), raman in rucsac pentru data viitoare.
Si Bonus – o garnitura de sandviciuri, banane si/mere completeaza perfect meniul unei zile pe coclauri.
ARZATOR + BUTELIE + VAS DE GATIT + TACAM
Din categoria “cumperi mai scump dar o data si bine” se numara arzatorul meu @msr_gear Pocket Rocket pe care l-am cumparat acum vreo 15 ani si merge perfect, ca in prima lui zi de folosire. Mic, usor, fierbe apa repede, un design copiat de multi producatori dupa aparitia sa. Intre timp cei de la MSR au scos varianta a 2-a a sa, dar al meu mai are muuuulti ani in fata de tras. Il tin intr-un pouch alaturi de brichete, pliculete de ceai si cafea instant, iar butelia o tin intr-un vas metalic pentru preparatul mancarii sau a bauturilor calde. Daca aveti dubii asupra calitatii apei (si mereu trebuie sa aveti) – folositi pastile de purificare a apei sau fierbeti apa respectiva. Folosind pastile care au la baza iod/clor trebuie sa asteptam 30-60 minute pentru ca acestea sa omoare toate ganganiile (nu mai zic ca apa are gust de piscina), pe cand, in cazul fierberii apei (adica, dat apa in clocot nu doar incalzirea ei) efectul este instant.
BIDON DE APA
Va recomand bidoanele cu “gura” larga. Motivele sunt multiple: le umpli cu apa mai repede si poti capta apa din balti sau rauri cu nivel scazut. Cat timp dai din fese pe poteci, le poti folosi ca vas pentru a prepara mancaruri fara a fi nevoie de apa calda – inmuiat fulgi de ovaz, supa ramen, piure sau alte lucruri care se pot “fragezi” din mers, iar datorita orificiului incapator, poti manca direct din el cu o lingura cu maner lung. Un dezavantaj este ca odata golite, ocupa acelasi loc pe care il ocupa si pline, aici peturile au un avantaj clar. Bidoanele #nalgene sunt preferatele mele, pentru ca sunt rezistente, iar capacul are pe interior garnitura de cauciuc pentru a nu exista scurgeri. Modelul din imagine este glow in the dark fain de avut un pic de lumina in cort dupa ce ai dat stingerea.
MANUSI
Chiar si vara ne putem trezi cu seri sau perioade ale zilei cu vreme rece. De aceea am 2 perechi de manusi in rucsac – o pereche din windstopper si una din goretex provenita din surplusul Marii Britanii. Ocupa foarte putin loc pentru ca pe poti rula una in interiorul celeilalte iar in functie de nevoi pot fi purtate saparat sau impreuna, avand astfel mai multe capabilitati. Supramanusile din goretex pot avea mai multe utilizari pentru ca sunt mai voluminoase si etanse. Ma gandesc aici la strans fructe salbatice, apa, depozitat aparatul foto sau ochelarii sa nu ii zgariem etc.
TERMOS INOX CU PERETI DUBLI
Daca tot consumi resurse pentru a fierbe/incalzi apa, un termos este foare bun pentru a pastra bauturile calde mai mult timp. Iarna sau in zilele friguroase un ceai sau o cafea calda iti poate ridica considerabil moralul, mai ales dupa multe ore petrecute in frig. Va recomand sa alegeti un termos care sa aiba vasul cu pereti dubli din inox pentru ca, la nevoie, il puteti aseza direct pe flacara sau in carbuni. Capacul si dopul pot avea componente din plastic, dar fiti atenti sa aiba garniturile bune pentru a nu va trezi cu lucrurile din rucsac ude.