ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

Ce am in rucsac in aventurile mele cu detectorul de metale – Partea 1

O sa incep sa detaliez ce iau cu mine si de ce in din iesirile mele, poate le vin si unora idei. Indiferent ca ajung in zone muntoase, paduri sau pe litoral, in timp ce strang materiale pentru celelale proiectele ale mele – @traseeromania.ro sau @relicsandmilitaria – nevoile mele sunt cam aceleasi.

Ce sa ai in rucsac in aventurile tale

 Ce am in rucsac in aventurile mele

CE AM IN RUCSAC

Idei de lucruri de avut in rucsac

CUTIT PLIABIL + MULTITOOL

In cele doua buzunare prinse pe suportul lombar al rucsacului, printre lucrurile pe care le vreau la indemana este un multitool si un mic cutit pliabil. Indiferent ca am nevoie sa reglez un surub al trepiedului, sa desfac o conserva sau cutie de suc ale caror cheite s-au rupt, intotdeauna m-am bucurat de prezenta lor. Am ales un cutit @crkt_knives si un multitool @gerbergear pe cand le-am prins, pe unul la reduceri iar pe celalalt la o campanie de vara a unei benzinarii. Calitatea lor este ok-ish, nu imi este mila de ele, asa ca le si folosesc foarte des. Sunt multi care investesc bani multi in cutite si bricege iar de frica ca le pot strica, le tin doar de bibelou. Cumpara ceva de calitate medie, care sa isi faca treaba, daca se rupe, se rupe, cunoaste-le limitele si incerci sa nu le depasesti. Orice produs scump/ieftin bun/prost are niste parametrii pentru care a fost gandit si binenteles, depasite aceste limite, din prostie, le ducem pana in punctul de rupere, sau dupa. Pastreaza banii, de ei baga gaz sau ia bilet de tren/autocar si du-te in locuri noi – timpul trece si nu vei ajunge decat un mos cu sertare pline de cutite scumpe. Nu te lua dupa hypeul cu bushcraft sau vanatoare cum ca fara cutitu x y nu se poate, rade rasul de tine in padure, te asigur ca si un cutit de bucatarie ascutit bine, isi face treaba.

 Idei echipament aventura

CUTIT + FIERASTRAU PLIABIL

Cutitul de la Fiskars e chiar fainuc, iar faptul ca are si ascutitor integrat in teaca e un bonus frumos. Pretul e super decent, cam 60 de lei din Hornbach.
In cautarile mele de relicve cu proiectul paralel @relicsandmilitaria am gasit folositor sa am fierastrau rabatabil Fiskars Finland si o miniranga Stanley pe care am infasurat niste paracord. Am tot dat de obiecte prinse intre radacinile copacilor crescuti in 70-100 de ani si, cu toate ca le poti rupe cu varful cazmalei, exista riscul de a deteriora relicvele, asa ca cele 2 scule amintite mai devreme imi sunt foarte utile.
Si mai apar in poza si niste zip ties sau crocodili sau cum vreti sa ii numiti, extra folositori la o mie unu de reparatii si utilizari.

Amnar magneziu pentru aprins focul

DE FACUT FOCUL + PASTRAT CALDURA CORPULUI: AMNAR, BRICHETE, FOLIE DE SUPRAVIETUIRE

Nu sunt mare fan al aprinderii focului in padure, dar nu vad nimic rau in a avea la dispozitie resurse care sa iti permita acest lucru. Printre cele mai periculoase lucruri (gen, cauzatoare de moarte) care ti se poate intampla in natura, indiferent de sezon, este hipotermia.

Cat timp nu iti poti mentine temperatura corpului la nivelul la care acesta sa poata functiona corect si sa isi autoregleze temperatura interna, poti da in timp foarte scurt de belele. Cunoastem senzatia de a fi transpirat leoarca pe traseusi odata ce ne-am oprit imediat simtim cum ne ia cu racoare. Eh, du asta pana la frisoane necontrolate si o sa vezi ce greu te reincalzesti.

Merg in mare parte pe mana obisnuitelor brichete pe care le intr-o punga cu “fermoar” pentru a nu uda cremenea. O lumanare este foarte buna pentru ca poate mentine flacara aprinsa pana ce iasca si ce alte betisoare le asezi peste, reusesc sa se aprinda si, la randul lor, sa aprinda alte lemne etc. Merge la nevoie si varianta cu amnarul si magneziu dar e cam chinuiala daca nu stii cum sa procedezi corect.
Puteti improviza cu o tona de chestii in special sa aprindeti o punga de plastic, un pet, un zip tie, sau orice aveti imflamabil si de care va puteti lipsi. Vorba aia – unde nu e plastic in ziua de azi? Niste bucati de camera de bicicleta fac minuni.

In aceeasi idee cu temperatura corpului, o folie de #supravietuire este printre primele lucruri pe care sa le folosesti la nevoie. La fel, niste saculeti chimici care se incalzesc, si raman calzi cateva ore, sunt indicati pentru a fi aplicati in zonele periferice sau pe trunchi.

Nu va culcati pe o ureche cum ca “chestiile astea sunt vrajeli”, mai ales daca mergeti cu un grup de persoane, in special cu unii pe care nu ii cunoasteti indeaproape. Sa ne amintim pozele cu zapada la Balea in plina vara de anul trecut sau cu furtunile spontane cu ploi torentiale? Chiar de nu ti se intampla tie ceva, poate cuiva i se face rau, se accidenteaza etc, nu este mai bine ca pana la venirea personalului calificat de a acorda primul ajutor sa stai la caldurica?

PS – chestia aia rotunda din poza este un sapun, cei care tin la minima igiena personala nu iau Grotavirus.

 Echipament pentru aventuri in natura

TRUSA DE PRIM AJUTOR

Probabil obiectul care ocupa cea mai mare parte a rucsacului este trusa medicala de prim ajutor, aici in poza fiind in stanga, in pouchul #acudigital. Despre idei de truse medicale voi intra in detalii dupa ce termin pozele cu continutul rucsacului.

PARACOR, SAC MARE DE PLASTIC, MANUSI

Pe undeva prin buzunarul din capac am niste #paracord cu care poti face o tona de chestii, de la reparat lucruri, pana la, de ce nu, legat niste atele improvizate din niste crengi de un picior rupt pentru a-l mentine stabil.
Niste saci grosi de plastic, varianta mare pentru constructii, cantaresc foarte putin si pot fi folositi pentru a depozita gunoaiele pana ajungi in oras sa le arunci la cos, sau poti strange in ele apa, ciuperci, muguri de brad, lilieci sau ce crezi de cuviinta. La nevoie poti face si un poncho dar, cum vei transpira excesiv, mai bine stai sa te ude ploaia, pentru ca in final vei fi la fel de ud. In cazul in care vrei sa treci un rau sau ceva de genu, poti pune in sac tot ce ai pe tine plus rucsacul, bocancii, aparatura si alte electronice si vei sta fara grija ca nu le vei uda in timpul traversarii. Cum ziceam, idei sunt multe. Eu le tin in principal pentru ca atunci cand sap dupa relicve, acestea sunt pline de pamant si nu vreau sa murdaresc interiorul rucsacului. Mai am si o periuta mica cu perii de alama.

O pereche de manusi este si ea folositoare, la detectie folosesc unele de genul celor folosite in constructii pentru ca sunt ieftine, nu stai cu grija ca le strici si fiind cauciucate in palma ofera aderenta buna pe coada metalica a lopetii. Pentru drumetii si alte hoinareli, am avut de multe ori manusi #mechanix care ofera un raport calitate/pret foarte bun, se usuca repede si ofera protectie foarte buna a mainilor.

 Baterie externa reincarcabila pentru excursii

ENERGIE PORTABILA: POWERBANK + BATERII REINCARCABILE, ADAPTOARE

Pentru ca poti avea nevoie de un powerbank pentru acces la energie portabila pentru reincarcat smartphone-ul sau diversi acumulatori pentru lanterna, gps sau altele, e bine sa ai destule, numarul lor fiind proportional cu timpul pe care il vei petrece in fiecare iesire. Eu le tin pe toate intr-un drybag astfel fiind sigur ca in cazul unei ploi nu voi avea surprize.

Prins de powerbank cu niste “elastice” taiate dintr-o camera de bicicleta uzata am cabluri atat pentru a incarca din powerbank smartphone-ul dar si cablu pentru a incarca powerbank-ul in cazul in care, la o cabana sau beniznarie, am ocazia sa il reincarc. Nu uita adaptorul de la usb la priza.

Lanterna frontala Petzl Tactikka RGB

LANTERNA FRONTALA

Mai am o lanterna frontala @petzl_official Tactikka RGB pentru lumina wide, dar si o lanterna de mana care are fascicul spot pentru a gasi la distanta marcaje sau azimuturi in teren. In padure am observat ca este usurel de urmat marcajele, dar odata iesiti in gol alpin sau poieni unde marcajele sunt rare sau trebuie sa gasim fix latura padurii unde sa reintram in padure, o lanterna spot care sa bata la distanta mare este indispensabila.
Sfaturile mele pentru lanterne sunt urmatoarele: alege intotdeauna LED, alege un model cu mai multe intensitati pentru a economisii energia in functie de activitatea ta – in refugiu, cort sau cabana, clar nu ai nevoie de vazut la 75 de metri, 3 metri e suficient. Alege un model cu strobe si SOS, de multe ori mi-am prins lanterna pe rucsacm noaptea cand mergeam cu bicicleta, pentru a-mi oferi un plus de vizibilitate in trafic. Modelul amintit mai sus are filtru rosu, verde, albastru care te ajuta sa iti pastrezi vederea nocturna. Cumpara un brand cunoscut – la lanterne, in 97,8% din cazuri (glumesc) este adevarat ca cu cat este mai scumpa, cu atat este mai buna. In perioadele de stat acasa nu pastra baterii alcaline montate in lanterna. Eu am patit-o cu lanterna semiscumpa, am gasit-o topita din cauza unor baterii nenorocite.

Cum sa nu te ratacesti pe munte

NU PIERDE TRASEUL – BENZI DE MARCAJ

Nu e musai sa fii Hansel si Gretel sa te pierzi, dar nici nu e musai sa te pierzi ca sa ai nevoie sa marchezi calea pentru a te intoarce spre un loc nemarcat. O banda izolatoare rosie poate ajuta la a repara diverse lucruri iar bucati mici din ea prinse pe crengi, iti pot evidentia calea la intoarcere. Am mai gasit o banda folosita la legarea lastarilor de vita de vie, mica, usoara, ieftina si are cativa zeci de metri lungime.
O chinga cu catarama e ok pentru a fixa o geaca pe rucsac, prinde bete telescopice de ski, o extra sticla cu apa sau la ce iti poate trece prin cap.

IGIENA PERSONALA

Tot pentru igiena si/sau diverse chemari ale naturii, prinde bine sa ai servetele uscate, umede si gel dezinfectant. In caz de nevoie, sunt usor inflamabile, deci poti aprinde un foc cu ele sau pentru rani sangerande, le putem folosi intr-o ultima instanta ca pansament pentru a aplica presiune.

Plasa de tantari pentru palarie

EXTRA SOSETE, ESARFA TUBULARA, PLASA DE TANTARI, PELERINA PENTRU RUCSAC

Cateva lucruri bune de avut ar mai fi: o pereche de sosete de rezerva, o esarfa elastica tubulara (sau cum vrei sa numesti un “Buff”), o plasa anti insecte ce se poarta peste fata/cap, si o pelerina de ploaie pentru rucsac.
Sosetele sunt printre cele mai pacatoase lucruri – poarta unele prea largi, prea uzate, prea scamosate, prea ude, prea scortoase sau prea ca la tara si BAM! te trezesti cu niste mega basici zemoase de o sa iti strice toata excursia. Printre primele lucruri de care erau atentionati soldatii ajunsi in Vietnam era sa isi schimbe pe cat de des pot, sosetele. Din cauza umezelii, a mersului prin apa si mlastini, picioarele erau expuse, pe langa riscul de aparitie a basicilor, riscului ca acestea sa se infecteze cu tot felul de bacterii. Si in ambele razboaie mondiale, in special in primul, “piciorul de transeu” a fost vedeta. De aici si faptul ca armata a inteles importanta unor picioare uscate si protejate, un soldat care nu poate merge, este degeaba ( sau +1 in statistica decedatilor). La fel si in iesirile noastre – cumpara cei mai buni bocanci pe care ti-i permiti si asorteaza-i cu sosete pe masura. Uita-te la ultramaratoane cum ajung sa arate picioarele alergatorilor dupa zeci de kilometri prin apa si zapada si vei intelege de ce trebuie sa fij atent la picioare.

Vara cu totii cunoastem padurile de la campie infestate de tantari, sau daca te duci in Delta Dunarii, cunosti teroarea micilor sugatori de sange. Pentru cat de putin ocupa, cantareste si costa, o plasa de tantari este o alegere inspirata pentru un plus de confort. Plus, putem filtra apa care contine frunze, betisoare, nisip si altele. Am zis filtra, nu purifica, da?

O esarfa tip Buff chiar e super jmekerie, materialul nu este nici prea gros cat sa iti fie cald dar nici prea subtire cat sa iti fie frig, plus ca o poti purta ca bentita, caciula, cagula etc.

Multa lume crede ca rucsacii sunt ganditi sa fie impermeabili si la prima ploaie se trezesc cu toate cele ude. Ia o pelerina colorata care pe timp de ploaie/ceata iti va oferi un plus de vizibilitate – safety first!

 Igiena in natura

 Rucsac si bocanci pentru supravietuire

Leave a Reply