ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

MODALITATILE PRIN CARE CORPUL OMENESC PIERDE CALDURA

PIERDEREA DE CALDURA PRIN RADIATIE

– pirderea de temperatura catre mediul ambiant cauzata de gradientul de temperatura (asta se intampla atata timp cat temperatura mediului ambiant este sub 37 grade Celsius). Radiatia se refera la emisia de unde electromagnetice din spectrul infrarosu, numit si radiatie termica, caracteristica tuturor corpurilor a caror temperatura este superioara mediului in care se afla. Surse precum soarele, focul deschis (semineele), etc. realizeaza transmiterea caldurii exclusiv prin radiatie infrarosie. Factorii ce determina pierderea de caldura prin radiatie sunt suprafata prin care se face pierderea si gradientul de temperatura.

PIERDEREA DE CALDURA PRIN CONDUCTIE

– prin contact direct intre obiecte, transfer molecular al energiei termice

  • Apa conduce caldura de 25 de ori mai rapid decat aerul din cauza densitatii mai mari. Ramai uscat = Ramai in viata !
  • Otelul conduce caldura mai rapid decat apa

In general, caldura pe care corpul o pierde prin conductie este doar 2% din cantitatea de caldura pierduta. Cand avem hainele ude pierderea de cladura este de 5 ori mai rapida.

cum pierde corpul omenesc caldura

PIERDEREA DE CALDURA PRIN CONVECTIE

– este partial un proces de conductie unde unul dintre obiecte este in miscare. Moleculele fluidului (aerul) din vecinatatea suprafetei corpului cald se incarca cu energie (se incalzesc), se deplaseaza si sunt inlocuite cu alte molecule care la randul lor se incarca cu energie. Viteza cu care se pierde caldura prin aceasta cale depinde de densitatea si viteza moleculelor fluidului (convectia in apa se realizeaza mult mai repede decat in aer). “Curentul” – este un exemplu al efectelor convectiei.

PIERDEREA DE CALDURA PRIN EVAPORARE

– este o modalitate prin care se pierde caldura prin procesul de schimbare a starii de agregare a apei din lichid in gaz. Acest proces se realizeaza cu absorbtie de caldura (endoterm).

  • Transpiratia – raspunsul corpului la excesul de caldura
  • Respiratia – aerul este incalzit cand intra in plamani si este expirat cu un continut foarte mare de vapori de apa.
  • Este important sa recunoastem conexiunea dintre concentratia de vapori de apa, pierderea de lichide si pierderea de caldura. Pe masura ce corpul pierde lichide prin diferite cai, volumul circulant poate sa scada la cote alarmante si sa duca la deshidratare. Deshidratarea faciliteaza instalarea hipotermiei si a altor probleme legate de temperaturi scazute.
TEMPERATURA ORGANELOR VITALE

1. Caldura este necesara si produsa la nivel celular. Mediul ambiant functioneaza ca un factor de racire sau de incalzire pentru corp. Corpul trebuie sa fie capabil sa genereze, retina si sa elimine caldura in functie de nivelul activitatii fizice si temperatura mediului ambient.
2. Temperatura corpului este o masura a metabolismului – nivelul general de activitate chimica al corpului.
3.Hipotalamusul este partea din creier responsabila cu reglarea temperaturii corpului. Acesta este sensibil la variatii de temperatura de pana la 0.5 grade Celsius a temperaturii sangelui. Reactioneaza de asemenea la semnalele de la receptorii nervosi (tremici) de la nivelul pielii.
4. Temperatura optima pentru desfasurarea proceselor metabolice in corp este 37 grade celsius. La peste 40 de grade enzimele corpului se denatureaza si procesele metabolice nu mai pot avea loc (poate sa duca la moarte). La o temperatura a corpului sub 36 de garade, procesele metabolice sunt incetinite conducand la diferite complicatii (de asemenea pot duce la moarte).
5. Organe vitale = oraganele interne, in special inima, plamani si creier. “Perifericele” = mainile si picioarele, pielea, si tesutul muscular.
6. Temperatura organelor vitale este esentiala pentru metabolism in timp ce a “perifericelor”, nu.

CUM SE FACE TERMOREGLAREA
VASODILATATIE

– cresterea debitului periferic de sange, creste pierderea de caldura (cand temperatura ambianta este mai scazuta decat temperatura corpului). Prin vasodilatatie periferica (a pielii) se poate ajunge la un debit sangvin maxim de 3000ml/minut (debitul normal este de 300-500ml/minut).

VASOCONSTRICTIE

– scaderea debitului periferic de sange, limiteaza pierderea de caldura. Se poate ajunge la o valoare a debitului sangvin periferic de 30ml/minut.

TRANSPIRATIA

– raceste corpul prin fenomenul de evaporare

TREMURATUL

– genereaza caldura prin intensificarea reactilor chimice mecesare activitatii musculare. Tremuratul vizibil poate creste productia de caldura si cu 500%. Acesta poate sa functioneze doar pentru cateva ore, pana la consumarea glucozei din muschi si instalarii oboselii musculare.
Cresterea/scaderea nuvelului de activitate – va duce la crestere sau diminuarea corespunzatoare a generarii de caldura.

REACTII COMPORTAMENTALE

– adaugarea sau scoaterea de haine (layers) asigura termoreglarea

1 Response

  1. Pingback : PRINCIPIUL DE IZOLATIE MULTI STRAT | WIKI TRASEE ROMANIA

Leave a Reply