ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

PROCEDURI GENERALE IN SITUATII DE URGENTA

PROCEDURI GENERALE IN SITUATII DE URGENTA

Situatiile de urgenta, cand sunteti in calatorie, ne solicita toate cunostintele, experienta si capacitatea de decizie. Auzim uneori expresia “Regulile sunt pentru prosti”. Intelegem ca nu putem sa incadram in categorii situatiile dupa anumite reguli si sa aplicam retete de raspuns fixe. Fiecare situatie este unica in felul ei si trebuie, fiecare dintre noi, sa evaluam si sa gasim variantele optime de raspuns.

In cele ce urmeaza vom identifica diverse situatii ceea ce ne va ajuta sa le evaluam. Nu trebuie intelese ca “reguli” sau singurele solutii. Propria judecata este ceea ce ne va ajuta cu adevarat.

TRATAREA URGENTELOR – CINE ESTE RESPONSABIL?

Unele grupuri de turisti vor fi compuse din lideri si participanti. In acest caz, prin definitie, rolul liderului este de a-si asuma responsabilitatea in caz de urgenta. In alte excursii, poate fi vorba despre un grup de prieteni. In acest caz, poate sa nu fie un lider desemnat si toti participantii impart responsabilitatea pentru luarea deciziilor. Acest model de “leadership” impartit functioneaza bine pentru luarea deciziilor cu privire la locul de campare sau la durata/distanta parcursa intr-o zi, totusi, nu este cea mai buna abordare in caz de urgenta sau problema serioasa. In acest caz, cel mai indicat este ca una sau doua persoane, cu suficienta experienta si pregatire, sa isi asume responsabilitatea.

Aceste aspecte trebuie stabilite inainte de plecare. Grupul trebuie sa decida cine are abilitatile si experienta sa preia conducerea intr-o situatie de urgenta sau/si pe cine doreste sa deleaga. Din acest moment vom considera ca, in caz de urgenta, fiecare grup are un lider sau lideri. In functie de tipul de urgenta, pot fi persoane diferite care sa ia conducerea. In cazul unei persoane ratacite, poate lua conducerea cel/cea cu mai multa experienta in drumetie sau cautare de persoane. Intr-o situatie de prim ajutor, poate lua conducerea cel/cea cu mai multa instruire in domeniu sau cu pregatire medicala.

Liderii echipei vor trebui sa aiba cunostintele necesare pentru a intelege anumite simptome ale afectiunilor sau bolilor din natura, daca ar avea nevoie sa le trateze eficient. Majoritatea calatoriilor se desfasoara la 2-24 ore distanta de asistenta medicala profesionista. In astfel de situatii, grupul este dependent de lideri pentru a avea control complet asupra situatiei – liderii vor avea grija de nevoile psihologice si fiziologice, atat ale victimelor cat si ale celorlalti membrii ai grupului. Un lider care se pune in pericol fizic sau emotional pentru “binele victimei” este o responsabilitate fata de victima si ceilalti membrii ai grupului.

Aceste realitati sugereaza strategii sigure de leadership. In primul rand, liderii trebuie sa-si pastreze calmul si sa inspire incredere in cadrul grupului si celorlalti lideri, ca situatia este gestionata in cel mai bun fel posibil. Spuneti cu voce tare si sigura toate masurile pe care le luati. In acest fel liderii se vor atentiona reciproc despre aspectele omise si nimic nu va fi trecut cu vederea. In functie de natura urgentei, poate fi productiv sa fie cerute sugestii de la ceilalti membrii ai grupului, acestia ar putea avea idei bune. Sunt, de asemenea, situatii cand dezbaterea prelungita a unei situatii poate sa tina in loc luarea masurilor imediate.

Din cauza faptului ca fiecare situatie este diferita, liderii trebuie sa ramana flexibili in luarea deciziilor. Cheia unui raspuns optim la o urgenta este de a ramane calmi, de a evalua cu atentie inainte de actiune si de a adapta strategia pe parcurs. Sunt doua lucruri de baza de facut: de avut grija de victime si de avut grija de ceialti membrii si grupului. Cu cat situatia este mai grava, cu atat nevoia de suport si grija pentru victime si membrii grupului va creste. O abordare de baza a managementului situatiilor de urgenta este prezentata in schema din figura de mai jos.

Plan de actiune in caz de urgenta

  1. Evaluarea situatiei:

    determinarea naturii urgentei si a tipului de raspuns potrivit (prim ajutor, cautarea persoanei ratacite, etc.)

  2. Planul de raspuns:

    bazat pe natura urgentei, elaborati planul potrivit (tratament de prim ajutor, pornirea cautarilor, etc.)

  3. Reevaluarea situatiei si Replanuirea:

    continuati sa reevaluati si sa adaptati planul de raspuns, daca este necesar.

  4. Asumati-va conducerea grupului si delegati responsabilitati:

    membrii grupului trebuie sa ajute in ingrijirea pacientilor daca este necesar, sa localizeze pozitia pe harta, sa pregateasca tabara cu adapost si mancare, etc.

  5. Responsabilitati pentru membrii.
Membrii grupului cu victima/victime:
  • Vor asigura, pe cat posibil, confortul victimei, ii vor mentine temperatura si o vor proteja de intemperii.
  • O persoana cu pregatire in prim ajutor va sta permanent cu victimele.
Ceilalti membrii vor primi de la lider ceva de facut, pentru a le lua gandul de la probleme se de a-i face sa se simta folositori. Sarcini ca:
  • Organizarea unei tabere temporare.
  • Prepararea de mancare si bauturi calde pentru membrii grupului.
  • Asigurat-va ca membrii grupului sunt OK, acestia ar putea avea dificultati emotionale. Mentineti moralul grupului, pe cat posibil.

PROCEDURI DE EVACUARE

CAND SA EVACUATI:

Termenul de evacuare este folosit pentru a sugera transportarea unei persoane ce participa la o calatorie. In majoritatea cazurilor ne gandim la aceasta ca fiind cauzata de o problema medicala. Poate fi si rezultatul unei probleme psihologice, o urgenta familiala, ori decizia liderilor ca, persoana prin comportamentul sau, pune in primejdie ceilalti membrii sau propria persoana.

Daca cineva are nevoie sa fie evacuat din cauza de ranire sau inbolnavire, prima grija este siguranta si sanatatea victimei. Cand se evalueaza nevoia de evacuare, trebuie tinut cont de conditia victimei si de cat de rapid aceasta necesita ingrijiri medicale. De exemplu, poate dura 2 ore ca victima sa se deplaseze prin forte proprii sau ajutata pana la punctul de evacuare. Considerand ca nu exista semnal pentru telefon mobil, daca se trimit doua persoane dupa ajutor le va lua 2 ore sa coboare, 1 ora sa aduca echipa de salvatori pana la baza traseului, 2 ore de urcare pana la victima (in cazul in care nu exista acces auto) si alte 2 ore de coborare. Aven, deci, 7 ore pana la evacuare. Afectiunile ar putea sa necesite tratament profesionist mai repede de atat. Va trebui de asemenea sa evaluam resursele, echipamentul necesar, “mana de lucru” si experienta de a evacua o persoana in conditiile date de teren si starea vremii. Daca chiar evacuam persoana, avem nevoie de putin timp sa planuim cea mai buna ruta, distanta, dificulatea terenului, etc. In functie de situatie, putem alege ruta cea mai scurta, cea mai rapida, sau ruta mai lunga dar care poate sa afecteze cel mai putin conditia victimei. Folositi schema urmatoare pentru a determina cum sa tratati o situatie de evacuare.

SCENARII POTENTIALE DE EVACUARE:
  1. Persoana poate sa mearga cu forte proprii:

    Conditia medicala a persoanei nu este compromisa in proces. Aceasta poate necesita tot echipamentul persoanei. Ex. Deranjament stomacal, reactie alergica usoara, rani minore.

  2. Persoana poate merge asistata:

    Daca distanta nu este prea mare, persoana poate merge spre evacuare, fara bagaj si asistata. Aceasta trebuie facuta doar atata timp cat nu i se agraveaza conditia. Persoana va trebui monitorizata continuu.

  3. Persoana nu poate sa mearga:

    Daca ranile sau afectiunile sunt afectate de procesul mersului sau miscarea este contraindicata. Nu incercati o evacuare prin transportarea victimei decat daca aveti echipament specific, experienta si ajutor uman, altfel riscati ranirea suplimentara a victimei cat si punerea in pericol a altor membrii din grup. In acest caz, solicitati efectuarea transportarii salvatorilor abilitati (ex: salvamontisti, ambulanta, pompieri, crucea rosie, etc.)

ALEGEREA DE A EVACUA

Daca ati luat decizia ca este potrivit din punct de vedere medical sa evacuati victima , va trebui sa determinati daca aveti abilitatile, timpul si ajutorul uman pentru a efectua aceasta evacuare in siguranta. Puneti-va urmatoarele intrebari:

  • Cat timp aveti pana la inserat?
  • Cum este vremea? Se va schimba? In rau?
  • Puteti continua acordarea primului ajutor si monitorizarea pe parcursul opratiunii de evacuare?
  • Daca starea victimei se inrautateste? Va fi mai dificil sa-i acordati ajutor odata ce ati intrat pe traseu?
  • Cati oamei sunteti pentru a evacua victimele? Pentru o evacuare cu targa va trebui sa planuiti sa aveti minim 3 echipe a cate 6-8 persoane care sa fie schimbate prin rotatie.

APELURILE DE URGENTA

In caz de urgenta, un aspect foarte important este cum gestionati apelurile primite. Va trebui sa aveti suficiente informatii pentru a determina natura problemei si sa alegeti raspunsul potrivit.

Pentru a impartii in categorii natura raspunsului vom folosi o scala de la 1 la 5.

  1. Identificati persoana care apeleaza
  2. Identificati locatia exacta si numarul de telefon. Puteti apela inapoi? Daca nu, stabiliti un termen pentru a reincerca sau asteptati ca apelantul sa revina.
  3. Interogati apelantul pentru a determina problema
    • Liderii pot subestima problemele deci reactie medicala standard este cea mai potrivita.
  4. Problema triajului
    • Clasa I – problema medicala minora. Persoana poate participa in continuare la activitatile grupului.
    • Clasa II – problema medicala minora. Persoana are nevoie de tratament sau sa ajunga la o unitate sanitara. Trimiterea sau insotirea persoanei la unitatea sanitara este urmata de reluarea calatoriei. Orice peste aceasta clasa necesita solicitarea de ajutor din partea organizatiilor competente (ex: salvamont, ambulanta, politie, etc)
    • Clasa III – problema medicala moderata. Persoana trebuie tratata si/sau evaluata la o unitate sanitara profesionista. Trimiterea sa insotirea persoanei la unitatea sanitara poate fi urmata de continuarea calatoriei.
    • Clasa IV – problema medicala grava. Persoana trebuie tratata si/sau evaluata la o unitate sanitara profesionista. Trimiterea sa insotirea persoanei la unitatea sanitara este putin probabil sa fie urmata de continuarea calatoriei.
  5. Identificarea actiunilor potrivite pentru evacuare:
    • Clasa I – victima continua traseul pe propriile picioare
      • Cat va dura acest lucru?
      • Daca dureaza mai mult?
      • Daca starea acesteia de sanatate se inrautateste?
    • Clasa II – continua traseul cu ajutor din partea grupului
      • Cat va dura acest lucru?
      • Daca dureaza mai mult?
      • Daca starea acesteia de sanatate se inrautateste?
    • Clasa III – necesita transportare cu un vehicul
      • Cat va dura acest lucru?
      • Daca dureaza mai mult?
      • Daca starea acesteia de sanatate se inrautateste?
    • Clasa IV – necesita evacuare cu targa
      • Cat va dura acest lucru?
      • Daca dureaza mai mult?
      • Daca starea acesteia de sanatate se inrautateste?
    • Clasa V – necesita transport cu elicopterul
      • Cat va dura acest lucru?
      • Daca dureaza mai mult?
      • Daca starea acesteia de sanatate se inrautateste?
  6. Determinarea reaspunsului medical profesionist potrivit
    • Clasa I – persoana se intoarce in campus
    • Clasa II – liderii sau alte presoane, duc victima la spital
    • Clasa III – personal de ambulanta intalneste membrii grupului la baza traseului
    • Clasa IV – personal de ambulanta trimis la locatia grupului
    • Clasa V – echipa speciala de salvare (SMURD) sau elicopter de salvare
  7. Se vor anunta (fiecare categorie superioara cumuleaza si nivelele anterioare)
    • Clasa I – Familia
    • Clasa II – Personalul de conducere a formatiunii participante
    • Clasa III – 112, ambulanta, salvamont, etc.
    • Clasa IV – SMURD
  8. Urmarire post eveniment
    • Cum se simt membrii grupului? Au nevoie sa fie evacuati fiind afectati emotional?
    • Vor avea membrii grupului nevoie de urmarire post eveniment si/sau consiliere psihologica?
    • Vor avea liderii nevoie de urmarire post eveniment si/sau consiliere?

TRIAJUL

Scopul triajului este de a determina natura si gravitatea ranilor sau afectiunilor. In caz ca sunt victime multiple, este folosit pentru a prioritiza tratamentul. Cand primiti un telefon de urgenta, veti avea nevoie sa adunati mai multe informatii si sa va faceti propriul triaj al situatiei.

  1. Obtineti toate informatiile de la lider
    • Istoric
    • Semne vitale
    • Lista de probleme
    • Lista de probleme anticipate
  2. Localizati cu exactitate grupul cu probleme.
    • Care era locatia grupului cand au plecat mesagerii?
    • Cat de departe sunt de finalizarea traseului?
    • Ce alte cai de acces sunt la pacient? Ce face grupul (sta pe loc sau avanseaza in teren?)
    • Ce efect va avea trecerea timpului asupra starii/tratamentului victimelor?
  3. Contactati organizatiile abilitate si concepeti impreuna cu acestea un plan de actiune
    • In functie de problema, cum au fost definite la #1 si #2, stabiliti timpul de reactie.
    • Facilitati ajutorul medical profesionist.

Leave a Reply