ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

SISTEME DE GATIT – ARZATOARE, COMBUSTIBILI SI VASE

SISTEME DE GATIT – ARZATOARE, COMBUSTIBILI SI VASE

Printr-un sistem de gatit intelegem un arzator care sa produca caldura si unul sau mai multe vase de gatit in care sa preparam mancarea, sau iarna, pentru a topi zapada pentru a o transforma in apa. Un sistem de acest tip este folositor in excursii de mai multe zile, cu un grup mai mare de participanti, sau in zone retrase unde nu putem cumpara alimente sau mancare gatita de la cabane sau localnici.

In cele mai multe cazuri nu putem considera ca un arzator sau un vas de gatit este prost sau ineficient, mai degraba putem considera ca noi nu il folosim pentru ceea ce a fost proiectat. Un arzator proiectat pentru iesiri in natura vara nu va putea functiona corespunzator iarna la altitudini mari sau la temperaturi scazute. Este important atunci cand ne cumparam un astfel de sistem sa alegem elementele componente in functie tipul activitatilor noastre, si dupa aceea in fuctie de pret, marca etc.

ALEGE ARZATORUL POTRIVIT

Arzatoare pentru expeditii

Concepute pentru a fi cat mai usoare si pentru a face fata celor mai solicitante conditii meteo, ele ofera cea mai mare flexibilitate in alegerea combustibilului. Bratele de suport tin vasele stabile si in plan putin inclinat. Majoritatea functioneaza cu gaz alb, ceea ce le face putin mai complicat de utilizat, au nevoie de mentenanta.

Arzatoare ultrausoare Compacte, usoare si puternice, pentru excursii in care principala grija este spatiul si greutatea bagajului. Usor de folosit, nu necesita multa mentenanta.

Arzatoare pentru touring

Gandite pentru drumetie si camping, ele ofera iubitorilor de natura o solutie ieftina si sigura pentru prepararea hranei. Usor de folosit, nu necesita multa mentenanta.

 tipuri de arzatoare aragaze camping SISTEM GATIT

ALEGE VARIANTA DE ALIMENTARE CU COMBUSTIBIL:

Butelii sub presiune de unica folosinta cu gaz lichefiat (butan, propan, izobutan sau un mix al acestora)

Acestea sunt de 2 feluri: cu sistem de prindere cu filet (cu garnitura si valva) oferind posibilitatea de a insuruba butelia doar atunci cand o folosim, sau butelii fara filet, acestea odata fixate pe arzator neputand fi separate.

Avantaje:

ieftine, practice, usor de folosit, functioneaza si la altitudini mai mari, combustia este inodora, nu are nevoie de preincalzire (totusi exista modele care au un sistem de preincalizire pentru a functiona la temperaturi scazute)

Dezavantaje:

buteliile nu pot fi transportate par avion, nu se gasesc foarte usor in tari mai putin dezvoltate sau in zone indepartate, isi pierde din eficienta pe masura ce se temperatura sau continutul lor scade, nu pot fi reumplute, pentu excursii mai lungi este necesar un numar mai mare de butelii acest lucru insemnand spatiu in minus si greutate in plus, odata golite ocupa spatiu. Garnitura la temperaturi extrem de scazute poate ingheta si se poate crapa, lasand gazul sa scape, folosirea buteliei fiind astfel compromisa.

Butelii reincarcabile cu gaz lampant sau alb, benzina, kerosen (parafina)

Buteliile de acest fel se pot umple cu orice cantitate de combustibil dorim, acestea conecteandu-se la arzator de regula printr-un furtun special. Neexistand o presurizare in butelie, trebuie folosita o pompa speciala atasata buteliei.

Avantaje:

arde foarte bine la temperaturi scazute, se gaseste oriunde exista automobile sau generatoare electrice pe baza de combustibil, butelia poate fi reumpluta cu combustibil

Dezavantaje:

prin ardere anumite substante emana substante daunatoare, extrem de inflamabile, este necesara preincalizire, pentru a functiona, trebuie realizata presiune in butelie si in timpul arderii

vase pentru gatit camping SISTEM GATIT

MATERIALE PENTRU VASE DE GATIT:

Aluminu

Avantaje: uşor, accesibil ca pret, un bun conductor de caldura
Dezavantaje: se indoaie si se zgarieturi usor

Otel Inoxidabil – inox

Avantaje: mai dur, mai rezistent la zgariere decat aluminiul
Dezavantaje: mai greu decat de aluminiu, nu conduce caldura la fel de uniform ca aluminiul

Titaniu

Avantaje: super usor, extrem de dur
Dezavantaje: mai scump decat alte optiuni, nu conduce caldura la fel de uniform ca inoxul

Materiale antiaderente

Avantaje:impiedica alimentele sa se lipeasca in timpul gatitului, se curata foarte usor
Dezavantaje: mai putin durabile decât suprafetele de metal regulate. Majoritatea pot fi zgariate de ustensilele metalice

Plastic

Avantaje: usoare, ieftine, non-abrazive, foarte rezistente. Perfect pentru ustensile si recipiente etanse
Dezavantaje: Nu la fel de durabile sau rezistente la caldura ca metalul, unele materiale plastice pot pastra aromele sau mirosurile alimentelor pastrate in ele

NU UITA ACASA:

  • Un vas mai adanc, preferabil cu un capac care poate avea dubla utilizare pe post de farfurie
  • Cana
  • Tacam: lingura si cutit
  • Maner de a lua vasul de gatit de pe foc
  • Paravan pentru vant

CONSUMUL DE COMBUSTIBIL IN FUNCTIE DE ANOTIMP:

Consumul este aproximat pentru o persoana si un arzator, dar acesta poate varia in functie de tipul de macare gatita, cantitatea de zapada topita, temperatura, vant etc.
tabel timp de ardere combustibil arzator camping

1 Response

  1. Haidu Ioan Romulus

    Felicitari tuturor care au contribuit la aceasta pagina,este realizata din punctul meu de vedere…. impecabil de frumos si plus de asta informatiile sunt realizate de asa natura sa inteleaga si PROSTU

    BRAVO

Leave a Reply