ARTICOLE DESPRE CAMPING, PRIM AJUTOR, IESIRI IN NATURA, SUPRAVIETUIRE SI BUSHCRAFT

15 SFATURI PENTRU A TE FERI DE BELELE

15 sfaturi PENTRU A TE FERI DE BELELE PE MUNTE SAU IN ALTE IESIRI IN NATURA

  1. Anunta-ti familia si/sau prietenii despre traseul tau, data la care ar trebui sa pleci/intorci din traseu. Pe cat posibil nu schimba traseul la fata locului pentru ca la nevoie te vor cauta pe traseul anuntat initial.
  2. Nu calatori singur in natura sau locuri retrase.
  3. Asigura-te ca esti intr-o buna forma fizica daca mergi in natura.
  4. Cerceteaza, consulta harti, ghiduri turistice sau persoane care sunt familiare zonei in care care calatoresti.
  5. Intotdeauna poarta cu tine o harta a zonei si o busola. Chiar si intr-o zona pe care o cunoastem foarte bine, pe ceata sau noaptea ne putem rataci.
  6. Poarta cu tine un fluier, oglinda sau orice pentru semnalizare. Tine minte semnalul de ajutor: 3 semnale repetate la intervale fixe de timp. Poti folosii semnale vizuale, acustice etc. In loc sa strigi, mai bine foloseste fluierul, vocea nu ajunge la o distanta prea mare.
  7. Imbraca-te folosind sistemul de straturi: unul pentru a elimina transpiratia, unul pentru a tine de cald, si unul pentru a te proteja de elementele exterioare (vant, ploaie, zapada). Alege cu grija imbracamintea si materialele din care e realizata aceasta, incearca pe cat posibil sa nu porti bumbac, acesta ramane de obicei ud, si se usuca foarte greu. Poarta haine de culori deschise/stridente pentru a putea fi vazut usor de la distanta (sau daca cazi intro rapa).
  8. Invata sa iti folosesti (corect) echipamentul pe care il ai cu tine, degeaba il cari in spate daca nu sti cum te poate ajuta acesta.
  9. Poarta o caciula pe vreme rece pentru a reduce pierderea de caldura a corpului, iar vara poarta o sapca/palarie/batic pentru a te feri de insolatie.
  10. Ai grija la schimbarile vremii. Consulta prognozele meteo, dar fi pregatit si pentru vreme rea, pe munte vremea se schimba foarte repede. Tine minte ca vantul si umezeala te pot pune in probleme, vezi de exemplu hipotermia.
  11. Nu calatori noaptea sau pe vreme nefavorabila.
  12. Daca calatoresti cu cortul si te simti obosit, mai bine opreste-te, aseaza tabara si odihneste-te.
  13. Daca este posibil, campeaza aproape de o sursa de apa. Totusi, ai grija sa nu campezi pe drumurile de acces ale animalelor la apa, sau in calea unor posibile viituri care pot aparea in cazul precipitatiilor abundende.
  14. Apa este mai importanta decat mancarea.
  15. Daca campezi si vrei sa faci focul, asigura-te ca ai adunat foarte multe lemne. Deobicei strange de 2-3 ori mai multe lemne decat crezi ca vei arde. Asigura-te ca nu este interzisa aprinderea focului, si ca ai luat toate masurile de a preveni un incendiu.

1 Response

Leave a Reply